Mat till Champagne


"Champagne passar till all mat. Om jag, mot förmodan,
skulle få någon mat som inte passar till champagne,
så förblir jag hellre hungrig än törstig."
(Michael Sporrong, oktober 2005)




Här nedan finner du en del av mina recept på maträtter som jag skapat till olika champagner.
Eftersom jag tycker att champagne passar till all mat, finns här allt från mat som man traditionellt förknippar med champagne, till nya spännande kombinationer. Recepten är i PDF-format så att de är lätta att skriva ut. Det är fritt att använda recepten, men de får ej publiceras i någon form utan skriftligt medgivande från mig. (Fler recept kommer när jag får tid att skriva in dem.)
Michael Sporrong

Champagnemarinerad Stjärtfilé av Krokodil med Kyndel, Saffran och Sardeller på rostat bröd - (Gosset, Grand Réserve Brut)
Filodegspajer med Spenat och Surströmmingsrom - (Billecart-Salmon, Brut Réserve)
Habaneromarinerade Kycklingvingar med Rocheford-sås (ganska milda) - ( )
Havskräftor i Champagnegelé på Kronärtskocksbottnar - (Louis Roederer, Cristal Brut 1990)
Havskräftor på Vildrisbädd med Chevre- & Avocadocréme - (Nicolas Feuillatte, Cuvée Palmes d'Or Brut 1996)
Jordgubbsmarinerade Kycklingbröst med Champagnesky - (R & L Legras, Blanc de Blancs Grand Cru, Cuvée St.-Vincent 1990)
Kryddig Räktoast - (Jean Vesselle, Brut Réserve)
Lamminnanlår på Fänkålsbädd med Chevresås - (Laurent-Perrier, Cuvée Rosé Brut)
Omelett med Sparriscréme och Räkor - (Jacques Picard, Blanc de Blancs Grand Reserve Brut)
Parmesangratinerd Honkrabbtaska med Rom och Dijon-senap samt färsk Körvel - ( )
Rotfruktkräm med Ostsmörgås - (Piper-Heidsieck, Sauvage Brut Rosé)
Rökt Pigghaj med Tryffel i Hollandaise-sås - ( )
Svartpepprad Hälleflundra med Citrontimjan, Svartrötter och Sparris - (D. de Devaux, Brut - Cuvée D)
Svensk Hummer, halverad, ört- och smör-gratinerad beströdd med Laxrom eller Beleuga Kavaiar - ( )
Toast med Rocka, Färskost och Balsamvinägercréme - (Zoémie De Sousa, Brut Merveille)
Vildris med Laxcréme och Avocadopuré - (R & L Legras, Cuvée Présidence Blanc de Blancs Grand Cru 1995)
Äggnudlar med Kaviar - (Laurent-Perrier, Brut Millésimé 1995)
Örtmarinerad Grillad Lamminnerfilé på Spenatbädd - (Salon Blanc de Blancs, Brut 1995)
Älgfilé Ellinor - (Ay Rouge - Bollinger, La Côte aux Enfants 1997)





Utdrag ur Carl A. Andersson, 1945, Slottstappning:
MaträttVin
(apértifs)Torr Champagne
Soppa---
Skaldjur samt FiskRelativt ung, torr Champagne
Fågel med vitt köttTorr, mogen Champagne
Kalv och LammTorr, mogen Champagne
Mörkt kött av ViltTorr, mogen Champagne
OxköttTorr, mogen Champagne
Grönsaksrätter---
GåsleverTorr, mogen Champagne
OstTorr, mogen Champagne
Bakverk och KonfityrerHalvtorr - halvsöt Champagne
GlassHalvtorr - halvsöt Champagne
Frukt---



till STARTSIDAN