Tänkt och tyckt om Champagne:




"I am drinking the stars!"
(Dom Perignon, on his first sip of bubbly Champagne)

-----

"I drink champagne when I win, to celebrate
... and I drink champagne when I lose to console myself."
(Napoleon Bonaparte)

-----

"Champagne är det enda vin
som bevarar en kvinnas skönhet
sedan hon druckit av det."
(Mme. de Pompadour)

-----

"Drick, de förflyga, de susande
pärlorna, drick!
Skynda det ljuva, det ädla, det höga
söker du fåfängt, sen anden förgick.
Dåren, som fäste vid skummet sitt öga,
vatten, blott vatten på läpparne fick.

Njut, de försvinna, de tjusande
stunderna, njut!
Ytterst förfinade, känslan och löjet
reta och domna i samma minut.
Snappa i flykten behaget och nöjet:
Högst är raketen, i det han går ut.

Snar är på jorden den rusande
glädjen, ack snar!
Fångad av ynglingens spända förhoppning
än ur en druva, förädlad och rar,
än från en mun, lik en ros i sin knoppning,
strax till sitt hem över molnen hon far."
(Frans Mikael Franzén, 1804: Champagnevinet)

-----

"Jag dricker champagne när jag är lycklig, och när jag är ledsen.
Ibland dricker jag när jag är ensam. Har jag sällskap anser jag
att champagne är självklart. Jag smuttar gärna på ett glas när
jag inte är särskilt hungrig, och jag dricker alltid champagne
när jag vill ha något att äta.
Annars dricker jag aldrig champagne - utom när jag är törstig."
(Lily Bollinger)

-----

"Champagne finns till för konversation,
där andra drycker finns till för berusning.
Champagne stimulerar intellektet,
istället för att motarbeta det."
(André Therive)

-----

"My only regret in life is that I did not drink more Champagne."
(John Maynard Keynes)

-----

"Remember gentlemen, it's not just France
we are fighting for, it's Champagne!"
(Winston S. Churchill, 1918)

-----

"Man kan ändå aldrig komma ifrån, att ett glas champagne
i rätta ögonblicket icke blott är en fysisk njutning
utan även en psykisk ljusbringare."
(Øvre Richter Frich, 1929: Boken om vinet)

-----

"Som vin betraktat erbjuder champagnen mindre intresse.
Och den kan icke på något sätt jämföras med de härliga
naturprodukterna från Bourgogne och Bordeaux. När allt
kommer omkring är det ett tillverkat vin, utan de naturliga
förutsättningar, som levandegör och förädlar ett Clos
de Vougeot eller ett Haut Brion. Därför komma alltid de
stora fackmännen på vinkulturens område att med en viss
nedlåtande överlägsenhet se ned på den kolsyrehaltiga och
sockrade druvsaften från Rheims och Epernay."
(Øvre Richter Frich, 1929: Boken om vinet)

-----

"Att bjuda folk på ljum champagne är - enligt fransk
uppfattning - icke endast ett fel utan en förbrytelse."
(Øvre Richter Frich, 1929: Boken om vinet)

-----

"Den sprudlende vin er ikke alene en utløser for det gode humør
og en taleflom ved banketter og festlige anledninger,
men den er den beste stimulant, som bedre enn nogen doktor
kan holde 'hverdagen' ute når den holder på å ta overhånd."
(Gottfr. H. Greve, 1931: Vin, kunsten å velge og vurdere den)

-----

"Til lutefisk passer champagne eller punsch."
(Gottfr. H. Greve, 1931: Vin, kunsten å velge og vurdere den)

-----

"Champagne är den användbaraste av alla viner
när det gäller att välja vin till en måltid."
(Carl A. Andersson, 1945: Slottstappning)

-----

"Whatever purpose is served by cocktails is more nobly served
by champagne in its naked beauty... Its uses are limitless
from launching ships to reviving the moribund. It is acceptable
at every hour of the day and night; it can be drunk with every
variety of food. Drunk in excess it has the least direful
consequences. If I were confronted with the appalling decision
of having to choose one from all the fermented liquors of the
world to be my sole companion and stay for the rest of my life,
I should choose champagne."
(Evelyn Waugh, 1948)

-----

"Inom hela den civiliserade världen åtnjuta Champagnes viner
en ryktbarhet, som med större eller mindre berättigande
ställer de andra vinerna i skuggan och som torde sammanhänga
med deras karaktär av festens och glädjens speciella attribut."
(Karl Blunck, 1954: Gastronomisk Handbok, 7:e uppl.)

-----

"Redan vid den första lilla klunken av cocktailen kände jag
att något var fel och jag flyttade mig närmare baren för att
ta reda på vad det var. Cecil Grantham, sonen med den första
mannen, som blandade cocktailen höll på att göra sig skyldig
till något som var värre än mord. Jag såg honom. Han höll ett
glas bakom och nedanför bardisken och lade i en halv sockerbit,
tillsatte ett par droppar bitter, kramade ur en bit citronskal
över det, fyllde det till hälften med sodavatten, ställde det
på bardisken och fyllde det nästan till randen med champagne
ur en flaska Cordon Rouge. Att förstöra god champagne med sådan
smörja som socker och bitter och citronskal är visserligen ett
vanligt brott, men sodavattnet var att göra ont värre.""
(Rex Stout, 1958: Drick ur ditt glas)

-----

"Champagne kan kännas som en gudagåva alldeles
utan mat och alldeles utanför middagsprogrammen.
Som skapare av stämning är den suverän."
(Johan Liljenberg, 1979: Vinkunskap)

-----

"Nearly from the day of its 'discovery' Champagne has worked
its spell on the world as has no other wine. In fact, even
though the best is made from the fermented juice of the noble
Burgundy grapes, the Pinot Noir and the Pinot Chardonnay,
many people do not even think of it as a wine; Champagne
is in a class by itself and obeys ist own laws of time,
place, and mood."
(Alexis Lichine, 1982: Guide to the Wines and Vineyards of France)

-----

"For the world beyond France, Champagne remains the only
wine worthy of festivity: to baptize babies and christen
ocean liners, to honour Christmas and ring in the New Year,
to celebrate weddings and engagements, to toast felicitations
on jobs well done and friends and lovers remet. The French,
on the other hand, who consume 70 percent of all the
Champagne produced, are happy to use all these excuses,
but are just as content with no excuse at all."
(Alexis Lichine, 1982: Guide to the Wines and Vineyards of France)

-----

"Det är med champagne som med kvinnor,
båda är bäst när de har lite rondör
och begynnande mognad, samtidigt som de
fortfarande har kvar en ungdomlig vitalitet."
(Michael Sporrong, 2004)

-----

"Champagne passar till all mat. Om jag, mot förmodan,
skulle få någon mat som inte passar till champagne,
så förblir jag hellre hungrig än törstig."
(Michael Sporrong, oktober 2005)

-----

"Vad fan ska man med bubblorna till?"
(Tore Janson, 26 november 2005, med Lanson Extra Quality Extra Dry 1928 i glaset)

-----

"Champagne kommer jag aldrig att bli expert på,
eftersom varje ny flaska är en upptäcktsresa,
från det ögonblick den öppnas tills det är dags att
svälja de sista dropparna, några timmar senare."
(Michael Sporrong, augusti 2006)

-----

"Champagne är den yppersta av måltidsdrycker,
men passar för all del även bra till fest och högtid."
(Michael Sporrong, maj 2007)

-----

"Champagne ska njutas i måttliga mängder...
...helst inte mer än fyra flaskor per dag."
(Michael Sporrong, september 2007)

-----

"Champagne is appropriate for breakfast, lunch, or dinner."
- Madeline Puckette, 2010

-----

"Gentlemen, in the little moment that remains to us between
the crisis and the catastrophe, we may as well drink a glass of Champagne."
(Paul Claudel)



till STARTSIDAN