FRANKRIKE: Bourgogne, Côte de Beaune



Domaine des Hautes-Cornières, Santenay 1er Cru (Chapelle) 1959
(Ph. Chapelle & Fils, Santenay)
Frankrike, Bourgogne, Côte de Beaune, Santenay 1er Cru (AOC)
rött


Provat:
2005 - oktober / 16.4 p

Utseende: Relativt ljust tegelrött. Tungt. [2.0]
Doft: Stor stalltonad doft med komplexa fruktnyanser som bl.a. har inslag av jorgubbar. [4.7]
Smak: Drygt medelfyllig, mycket elegant smak med komplexa toner av stall, jordighet och mogna frukter. Övermogna (lite urvattnade) hallon, röda vinbär, en aning lingon och nyanser av te. [7.0]
Genomgående kvalitet: Friskt och elegant med mognad och nästan perfekt harmoni i både doft och smak. [2.7]
Totalt: 16.4 poäng



Chassagne-Montrachet Clos de la Maltroye 1er Cru (Gagnard) 2018
(Domaine Jean Noël Gagnard, Chassagne-Montrachet)
Frankrike, Bourgogne, Côte de Beaune, Chassagne-Montrachet, Chassagne-Montrachet Premier Cru (AOC)
vitt, torrt


Provat:
2021 - augusti / 15.3 poäng

Utseende: Blekt grågult. Ganska tungt. [1.2]
Doft: Med glaset på bordet och näsan c:a 30 cm ifrån: Stor, friskt fruktig doft som ger ett första intryck av mogna gröna äpplen. Gräddigt lena toner av citronskal och gröna krusbär tillkommer när jag för glaset närmare näsan. Därpå följer solvarmt smör, våt kalksten, alunskiffer, hembakat vitt bröd och ängssyra. En doft som är resligt elegant, samtidigt som den är mycket fruktig och mineralrik. Ung och frisk, med bara en antydan till begynnande mognad. I ett nytt glas efter c:a 1 timma har det tillkommit toner av limeskal och tallskog. [4.8]
Smak: Drygt medelfyllig, torr, syrligt frisk smak med grönäpplig frukt och ganska markerade syror. Unga friska syror, gröna syrliga äpplen, halvmogna gula plommon, smöriga toner av mandelkubb, en antydan till libbsticka, stram kritig mineral och en aromatisk ton som påminner en aning om alunskiffer. Lång, syrligt fruktig eftersmak med markerad, nästan stram mineralton, som till slut tonar ut i gröna äpplen, gröna krusbär, våt kalksten och ängssyra. Nytt glas efter c:a 1 timma bjuder på en frisk och rik, men samtidig nästan 'smalt elegant', saftig frukt med en härligt frisk syrlighet och en mjukt smörig ton i botten. Allt uppburet av friska syror och stram mineral. [6.7]
Genomgående kvalitet: Ung, frisk och vital i både doft och smak, men böver få vila flera år i en bra källare för att mogna till sin fulla potential. [2.6]
Totalt: 15.3 poäng
Drick: 2025 - 2033 (17.1 p)



Chassagne-Montrachet (Marcilly) 1982
(P. de Marcilly Frères, Beaune)
Frankrike, Bourgogne, Côte de Beaune, Chassagne-Montrachet (AOC)
rött


Provat:
1985 - augusti / 12.0 p



Chassagne-Montrachet (Moillard) 1980
(Moillard, Nuits-St-Georges)
Frankrike, Bourgogne, Côte de Beaune, Chassagne-Montrachet (AOC)
vitt, torrt


Provat:
1982 - november / 14.0 p



Chassagne-Montrachet (Drouhin) 1981
(Joseph Drouhin, Beaune)
Frankrike, Bourgogne, Côte de Beaune, Chassagne-Montrachet (AOC)
vitt, torrt


Provat:
1985 - oktober / 13.4 p



Montrachet (Harvey & Sons) 1959 magnum
("bottled in France for John Harvey & Sons Ltd., Bristol")
Frankrike, Bourgogne, Côte de Beaune, Montrachet (AOC)
vitt, torrt


Provat:
1990 - januari / 18.3 p



Montrachet (Giroud) 1971
(Camille Giroud, Beaune)
Frankrike, Bourgogne, Côte de Beaune, Montrachet (AOC)
vitt, torrt


Provat:
1998 - februari / 16.7 p



Montrachet (Bouchard) 1977
(Bouchard Père & Fils, Beaune)
Frankrike, Bourgogne, Côte de Beaune, Montrachet (AOC)
vitt, torrt


Provat:
1982 - augusti / 16.5 p
1982 - september / 17.0 p
1982 - december / 16.5 p



Montrachet, Marquis de Laguiche (Drouhin) 1982
(Joseph Drouhin, Beaune)
Frankrike, Bourgogne, Côte de Beaune, Montrachet (AOC)
vitt, torrt


Provat:
1985 - oktober / 17.1 p



Montrachet (Maufox) 1983
(Prosper Mafoux, Santenay)
Frankrike, Bourgogne, Côte de Beaune, Montrachet (AOC)
vitt, torrt


Provat:
1989 - mars / 16.9 p



Batard-Montrachet (Rodet) 1979
(Antonin Rodet, Mercurey)
Frankrike, Bourgogne, Côte de Beaune, Batard-Montrachet (AOC)
vitt, torrt


Provat:
1984 - april / 16.8 p



Batard-Montrachet (Bachelet-Ramonet) 1980
(Bachelet-Ramonet Père & Fils, Chassagne Montrachet)
Frankrike, Bourgogne, Côte de Beaune, Batard-Montrachet (AOC)
vitt, torrt


Provat:
1985 - oktober / 13.8 p



Bienvenues-Batard-Montrachet (Thévenin) 1981
(Roland Thévenin, Côte-d'Or)
Frankrike, Bourgogne, Côte de Beaune, Bienvenues-Batard-Montrachet (AOC)
vitt, torrt


Provat:
1984 - april / 17.0 p


Puligny-Montrachet, Les Clavoillons (Rodet) 1978
(Antonin Rodet, Mercurey)
Frankrike, Bourgogne, Côte de Beaune, Puligny-Montrachet 1er Cru (AOC)
vitt, torrt


Provat:
1989 - juni / 15.2 p



Puligny-Montrachet, Les Combettes (Calvet) 1980
(Calvet, Beaune)
Frankrike, Bourgogne, Côte de Beaune, Puligny-Montrachet 1er Cru (AOC)
vitt, torrt


Provat:
1983 - september / 15.0 p



Puligny-Montrachet, Clos de la Mouchère (Boillot) 1978
(Henri Boillot, Volnay)
Frankrike, Bourgogne, Côte de Beaune, Puligny-Montrachet 1er Cru (AOC)
vitt, torrt


Provat:
1984 - januari / 15.7 p



Puligny-Montrachet (Thévenin) 1980
(Roland Thévenin, Côte-d'Or)
Frankrike, Bourgogne, Côte de Beaune, Puligny-Montrachet (AOC)
vitt, torrt


Provat:
1988 - september / 12.3 p



Chateau de Meursault (Chateau de Meursault) 1979
(Société Civile du Domaine du Chateau de Mersault, Mersault)
Frankrike, Bourgogne, Côte de Beaune, Meursault (AOC)
vitt, torrt


Provat:
1983 - juni / 18.9 p



Chateau de Meursault (Chateau de Meursault) 1980
(Société Civile du Domaine du Chateau de Mersault, Mersault)
Frankrike, Bourgogne, Côte de Beaune, Meursault (AOC)
vitt, torrt


Provat:
1984 - juli / 12.0 p



Le Meursault de Ropiteau (Ropiteau) 1980
(Ropiteau Frères, Mersault)
Frankrike, Bourgogne, Côte de Beaune, Meursault (AOC)
vitt, torrt


Provat:
1983 - februari / 12.5 p



Monthelie (Bichot) 1977
(A. Bichot & Cie., Beaune)
Frankrike, Bourgogne, Côte de Beaune, Monthélie (AOC)
rött


Provat:
1984 - februari / 11.6 p



Monthelie (Bichot) 1979
(A. Bichot & Cie., Beaune)
Frankrike, Bourgogne, Côte de Beaune, Monthélie (AOC)
rött


Provat:
1985 - oktober / 12.2 p



Volnay-Caillerets, Ancienne Cuvèe Carnot (Bouchard) 1980
(Bouchard Père & Fils, Beaune)
Frankrike, Bourgogne, Côte de Beaune, Volnay 1er Cru (AOC)
rött


Provat:
1985 - december / 14.0 p



Volnay-Chevrets (Boillot) 1981
(Jean Boillot, Volnay)
Frankrike, Bourgogne, Côte de Beaune, Volnay 1er Cru (AOC)
rött


Provat:
1989 - februari / 13.8 p



Volnay (Voillot) 1984
(Joseph Voillot, Volnay)
Frankrike, Bourgogne, Côte de Beaune, Volnay (AOC)
rött


Provat:
1987 - november / 13.7 p



Pommard du Domaine du Clos de la Commaraine (Jaboulet-Vercherre) 1974
(Domaine Jaboulet-Vercherre, Pommard)
Frankrike, Bourgogne, Côte de Beaune, Pommard 1er Cru (AOC)
rött


Provat:
1982 - juli / 12.5 p



Pommard du Domaine du Clos de la Commaraine (Jaboulet-Vercherre) 1983
(Domaine Jaboulet-Vercherre, Pommard)
Frankrike, Bourgogne, Côte de Beaune, Pommard 1er Cru (AOC)
rött


Provat:
1988 - februari / 13.3 p



Les Charmots (Pillot) 2017
(Fernand & Laurent Pillot, Chassagne-Montrachet)
Frankrike, Bourgogne, Côte de Beaune, Pommard 1er Cru (AOC)
rött


Provat:
2021 - juli / 16.2 p

Utseende: Knappt medeldjupt körsbärsrött, med en antydan till begynnande mognad i färgen. Ganska tungt. [1.7]
Doft: Stor, ungdomligt stram, fruktig doft med inslag av röda körsbär, strama ektanniner, örtkryddor, svartavinbärsblad, sviskon, stall, en mild lakritston, samt vått järn. När jag kommer närmare glaset med näsan, så kan även ett fiskt inslag av slånbär uppfattas. Efter c:a 35 minuter börjar stalltonerna gå över i hö och en antydan till syrlig cacaomassa. När jag häller upp det 2:a glaset en dryg timma senare, har doften fått en mjukt gräddig avrundning, utan att för den saken skull förlora något av sin frisket. Och alla nyanser har blivit mera 'sammanflätade'. Doften har fått en lite rundad, elegant harmoni, samtidigt som den har kvar sin fruktsyrliga friskhet och en elegant stramhet. Då flaskan har varit öppen drygt 2 timmar, och jag häller upp det tredje glaset, känns doften lite stummare och har förlorat lite av sin friskhet. [4.7]
Smak: Medelfyllig, ungdomligt tanninstram smak med friskt syrliga toner av slånbär, syrliga röda körsbär, cederträ, en lätt ton av stall, odon, körvel och en mild ton av regnvåt mylla. Mycket lång, saftig och frisk eftersmak som först tonar ut i syrliga mörka frukter och bär, för att sedan kvardröja mycket länge med syrliga toner av osötad fläderbärssaft, en antydan till finrivet citronskal, körsbärskärnor, en grön örtighet och en smal men stramt elegant tannin. Efter att vinet varit upphällt i glaset c:a 30 minuter tillkommer en liten gräddig ton som rundar av smaken lite, samtidigt som den lyfter fram frukten ännu mera. Det har även tillkommit en lätt ton av lakritsrot i eftersmaken. Det andra glaset, som jag häller upp efter drygt en timma, bjuder på en djupare och mer sammanflätad smakupplevelse, utan att den har tappat någon av sina tidigare nyanser. Dock har även en tydlig ton av lingon tillkommit. Efter drygt 2 timmar, då jag häller upp det 3:e glaset, har smaken börjat tappa en del av sin nyansrikedom och fräschör. [7.4]
Genomgående kvalitet: Mycket nyansrikt, samt ungdomligt friskt och stramt i både doft och smak, men med en stram elegans, som balanseras väl av de friskt generösa och ganska makerade fruktaromerna. En botten av dova, jordiga och stalliknande toner lägger en mjuk grund under frukten och syrligheten, så att eftersmaken 'landar' mjukt. Harmoniskt och friskt. Kan vinna på några år i en bra källare. Dock ej något för riktig långlagring. [2.4]
Totalt: 16.2 poäng
Drick: nu - 2030 (17.4 p)




Les Grands Epenots (Remoissenet) 2016
(Remoissenet Père & Fils, Beaune)
Frankrike, Bourgogne, Côte de Beaune, Pommard 1er Cru (AOC)
rött


Provat:
2021 - juli / 17.2 p

Utseende: Ganska djupt körsbärsrött. Tungt. [1.6]
Doft: Ganska stor, stramt fruktig doft av slånbär, svartavinbärsblad, tannin, cederträ, våt lövskogsmylla, mörka körsbär, svart tryffel och bivaxljus. När jag för glaset till näsan kommer även ängssyra och stalltoner fram, samtidigt som frukten blir djupare, dovare och mörkare med ett litet inslag av cacaomassa. En kritig mineralton ger doften en stram elegans. Mycket rik och komplex doft med en liten antydan till honung utan sötma (som en torrjäst mjöd). Efter c:a 1 timmas luftning, när jag häller upp det andra glaset, är doften större och rundare med milda inslag av hel vitpeppar och enbär. Alla de ursprungliga nyanserna finns kvar, men har blivit mera sammanflätade och helhetsintrycket känns mera komplext [5.2]
Smak: Munfyllande, tydligt tanninstram smak med djup och saftig fruktighet, tryffel, våt lövskogsmylla och en kritig mineralton. Fyllig, djup och rik, samtidigt som tanninet, mineraltonen och en liten besk ton av cacaomassa ger smaken en stram elegans. Slånbär, svartavinbär, ceder, svartavinbärsblad, mörka körsbär, hö, sviskon, en aning bivax och en myckt mild vaniljton. Mycket lång, mörkfruktig eftersmak som tonar ut i syrliga mörka bär, tryffel, kritig mineral och torr tannin. När jag häller upp det andra glaset efter c:a 1 timma, så har vaniljtonen från fatlagringen blivit tyligare, samtidigt som frukten blivit rundare och mjukare. Den tydliga kritigheten och tanninet bär fortfarande upp helheten till en stram och rik elegans. [7.8]
Genomgående kvalitet: Stort, djupt fruktigt i det mörka spektrat, med tydliga toner av tryffel, stall och lövskogsmylla i både doft och smak. Allt uppburet till en stram elegans av tydlig tannin och en kritig mineralton. I bakgrunden ligger milda vaniljtoner från nya ekfat. Mycket gott att dricka nu, men vinner på att lagras i en bra källare i 10 år eller mer. [2.6]
Totalt: 17.2 poäng
Drick: nu - 2035 (18.2 p)



Pommard-Epenots (Bouchard) 1980
(Bouchard Père & Fils, Beaune)
Frankrike, Bourgogne, Côte de Beaune, Pommard 1er Cru (AOC)
rött


Provat:
1986 - januari / 13.6 p



Pommard-Rugiens (Montille) 1982
(Hubert de Montille, Volnay)
Frankrike, Bourgogne, Côte de Beaune, Pommard 1er Cru (AOC)
rött


Provat:
1988 - februari / 13.1 p



Les Rugiens Premier Cru (Pillot) 2017
(Fernand & Laurent Pillot, Chassagne-Montrachet)
Frankrike, Bourgogne, Côte de Beaune, Pommard 1er Cru (AOC)
rött


Provat:
2021 - juli / 16.5 p

Utseende: Djupt körsbärsrött med en liten dragning mot tegelrött i kanten. Tungt. [1.7]
Doft: Ungdomligt stram och fruktig doft med en tydlig ton av svartavinbär, svartavinbärsblad, slånbär, tannin, bigarråer, mörka körsbär, knäck, hö och svedd ved. Mycket kraftfull och nyansrik, men samtidigt stramt smal och väldigt elegant doft. När jag lyfter upp glaset och närmar det till näsan, så tillkommer toner av svart tryffel, stall, sviskon, violer, clementinskal och hel vitpeppar. Fruktigheten är nästan som en ung vintage port (men mindre överväldigande) med en tydlig ton av nya ekfat, samtidigt som den är väldigt elegant och reslig. När jag häller upp det andra glaset efter c:a 1 timma, så har en tydlig ton av hallon tillkommit i doften, samtidigt som stramheten har mjuknat lite och hela doften blivit större, rundare och mjukare. En nästan kolatonad sötma blandar sig med vaniljen, medan tryffel, svedd ved och hö ligger som en botten under den generösa frukten. [5.0]
Smak: Medelfyllig, stramt elegant, ungdomlig smak med en rik, men 'smalt reslig' ung frukt och rökiga toner av svedd ekved. Slånbär, svartavinbär, ängssyra, sviskon, syligt grönt äpple, en vitpepprig kryddighet och sågtång. I botten ligger vanillin och svart tryffel som en stabil grund för den unga och ännu ganska outvecklade frukten. I andra glaset, c:a 1 timma senare har frukten växt och blivit rundare och är nu syrligt saftig med ett nytillkommer inslag av hallon. Alla de ursprungliga nyanserna finns kvar, men allt har blivit mera sammanflätat och komplext. Mycket harmonisk, men fortfarande väldigt ung smak. [7.2]
Genomgående kvalitet: Ungdomligt fruktig och tanninstram med elegans i både doft och smak. Tydlig karaktär av nya ekfat och och rökiga toner av svedd ekved, som blandas med tryffel och en 'vitpepprig' kryddighet. Det är nästan barnarov att öppna den här flaska nu. Det här vinet behöver minst 4-5 år till i en bra källare för att öppna sig riktigt. Var sedan den bortre gränsen för lagring går, beror mest på hur bra vinkällare du har att förvara det i. [2.6]
Totalt: 16.5 poäng
Drick: 2025 - 2035+ (17.8 p)



Chateau de Pommard (Laplanche) 1979
(Jean Louis Laplanche, Pommard)
Frankrike, Bourgogne, Côte de Beaune, Pommard (AOC)
rött


Provat:
1985 - mars / 17.0 p



Pommard (Meunier) 1964
(Ets Ph Meunier, Beaune)
Frankrike, Bourgogne, Côte de Beaune, Pommard (AOC)
rött


Provat:
1985 - mars / 14.0 p



Pommard (Aujoux) 1978
(Aujoux & Cie., Saint Georges)
Frankrike, Bourgogne, Côte de Beaune, Pommard (AOC)
rött


Provat:
1982 - juni / 13.0 p



Pommard (Calvet) 1979
(Calvet, Beaune)
Frankrike, Bourgogne, Côte de Beaune, Pommard (AOC)
rött


Provat:
1987 - juli / 15.8 p



Pommard (Moillard) 1979
(Moillard, Nuits-St-Georges)
Frankrike, Bourgogne, Côte de Beaune, Pommard (AOC)
rött


Provat:
1984 - april / 17.1 p



Pommard (Aujoux) 1980
Selectionné en 1984 par les Jurés-Gourmets de la Confrérie des Chevaliers du Tastevin
(Aujoux & Cie., Saint-Georges-de-Reneins, Rhone)

Frankrike, Bourgogne, Côte de Beaune, Pommard (AOC)
rött


Provat:
1986 - januari / 14.2 p



Pommard (Bouchard) 1982
(Bouchard Père & Fils, Beaune)
Frankrike, Bourgogne, Côte de Beaune, Pommard (AOC)
rött


Provat:
1987 - april / 12.5 p



Beaune Clos des Mouches (Chanson) 1978
(Chanson Père & Fils, Beaune)
Frankrike, Bourgogne, Côte de Beaune, Beaune 1er Cru (AOC)
rött


Provat:
1983 - mars / 14.5 p



Beaune Clos des Mouches (Drouhin) 1980
(Joseph Drouhin, Beaune)
Frankrike, Bourgogne, Côte de Beaune, Beaune 1er Cru (AOC)
rött


Provat:
1984 - maj / 12.0 p



Beaune Clos des Mouches (Drouhin) 1985
(Joseph Drouhin, Beaune)
Frankrike, Bourgogne, Côte de Beaune, Beaune 1er Cru (AOC)
vitt, torrt


Provat:
1988 - augusti / 16.7 p
1988 - september / 16.4 p



Beaune Clos de la Mousse (Bouchard) 1983
(Bouchard Père & Fils, Beaune)
Frankrike, Bourgogne, Côte de Beaune, Beaune 1er Cru (AOC)
rött


Provat:
1987 - mars / 13.9 p



Beaune-Grèves, Vigne de l'Enfant Jésus (Bouchard) 1979
(Bouchard Père & Fils, Beaune)
Frankrike, Bourgogne, Côte de Beaune, Beaune 1er Cru (AOC)
rött


Provat:
1983 - april / 15.0 p



Beaune-Marconnets (Bouchard) 1983
(Bouchard Père & Fils, Beaune)
Frankrike, Bourgogne, Côte de Beaune, Beaune 1er Cru (AOC)
rött


Provat:
1987 - maj / 15.3 p



Beaune Premier Cru (Marcilly) 1976
(P. de Marcilly Frères, Beaune)
Frankrike, Bourgogne, Côte de Beaune, Beaune 1er Cru (AOC)
rött


Provat:
1985 - december / 14.0 p



Beaune Premier Cru (Chanson) 1979
(Chanson Père & Fils, Beaune)
Frankrike, Bourgogne, Côte de Beaune, Beaune 1er Cru (AOC)
rött


Provat:
1983 - september / 11.5 p



Beaune Premier Cru (Chanson) 1982
(Chanson Père & Fils, Beaune)
Frankrike, Bourgogne, Côte de Beaune, Beaune 1er Cru (AOC)
rött


Provat:
1986 - januari / 14.5 p



Beaune du Chateau (Bouchard) 1991
(Bouchard Père & Fils, Beaune)
Frankrike, Bourgogne, Côte de Beaune, Beaune 1er Cru (AOC)
rött


Provat:
1998 - april / 12.2 p



Beaune du Chateau Blanc (Bouchard)
(Bouchard Père & Fils, Beaune)
Frankrike, Bourgogne, Côte de Beaune, Beaune 1er Cru (AOC)
vitt, torrt


Provat:
1984 - juni / 8.0 p



Savigny-les-Beaune (Faiveley) 1985
(Faiveley, Nuits-Saint-Georges)
Frankrike, Bourgogne, Côte de Beaune, Savigny-les-Beaune (AOC)
rött


Provat:
1989 - juni / 14.2 p



Corton-Bressandes (Tollot-Beaut) 1981
(Tollot-Beaut & Fils, Chorey-les-Beaune)
Frankrike, Bourgogne, Côte de Beaune, Corton Grand Cru (AOC)
rött


Provat:
1983 - mars / 13.0 p



Chateau Corton Grancey (Louis Latour) 1979
(Louis Latour, Beaune)
Frankrike, Bourgogne, Côte de Beaune, Corton Grand Cru (AOC)
rött


Provat:
1986 - januari / 15.0 p



Corton Grand Cru, Clos des Maréchaudes (Bichot) 2019
(Domaine du Pavillon, Maison Albert Bichot, __________________)
Frankrike, Bourgogne, Côte de Beaune, Aloxe-Corton Grand Cru Clos des Maréchaudes (AOC)
rött


Provat:
2021 - september / 17.1 p

Utseende: Drygt medeldjupt rött med körsbärsfärgad kant, klart. Drygt medeltungt. [1.6]
Doft: [nyöppnad] Med glaset stående på bordet c:a 20 cm från näsan, inleder doften med röda och mörka bär, samt mjuka toner av lövskogsmylla och Perigordtryffel. När jag närmar näsan till glaset tillkommer ljusa bigaråer, röda vinbär, mjukt jästtonade nyanser av kokt fruktkompott på röda bär, regnvåt björnmossa, multnanade alved och en lätt dragontonad grön örtighet. [60 min.] Doften har blivit större, mjukare och gräddigare med lenare toner, men sammma rika röda frukt och samma mjuka toner av Perigordtryffel och lövskogsförna finns ännu kvar. De djupa, gräddig tryffeltonerna, tillsammans med de rödbäriga tonerna är en helt underbar kombination. [5.1]
Smak: [10 minuter] Drygt medelfyllig, lite tannistram smak, med friska fruktsyror, djupa, fruktiga toner av röda bär och frukter, en mjuk, nästan gräddig jordighet, kryddigt mjuka toner av lakritsrot, Perigiordtryffel, stram tannin och libbsticka, Ganska lång eftersmak som tonar ut i röda bär, mjuka toner av lövskogsförna och tryffel, torr tannin och friskt 'rödbäriga' syror. Lång, djupt fruktsaftig eftersmak som tonar ut i mjukt gräddig röd fruktkompott, torr tannin, friska 'rödbäriga' syror, lakritsrot/färsk dragon och en lite besk mineralton. [1 tim. 5 min.] Djupa saftigt fruktiga toner av röda frukter och svartavinbär, Perigordtryffel, våt lövskog, lakritsrot, röda bär, toner av kokt grädde, libbsticka, regnvåt kompost, kokta röda plommon och en distinkt grön örtighet. [7.7]
Genomgående kvalitet: En ypperlig, rik och generös röd Bourgogne, som verkigen vinner på att provas i ett stort glas med rejäl yta för vinet att avge sin doft. Myckt njutbart redan nu, men kan vinna ytterligare på lagring i en bra källare några år. Ett verkligt fynd för endast 1'099 kronor!!! Det är nästan synd att äta något till det här vinet, men om du ej vill dricka det som det är, utan tilltugg, så kan jag rekommender lammsadel med örtgräddsås och en potatisgratin, milt kryddad med vitlök och färsk dragon, till det här vinet. [2.7]
Totalt: 17.1 poäng
Drick: nu - 2026 (18.4 p)



Corton-Pougets (Reine Pédauque) 1982
(Caves de la Reine Pédauque, Aloxe-Corton)
Frankrike, Bourgogne, Côte de Beaune, Corton Grand Cru (AOC)
rött


Provat:
1986 - januari / 15.7 p



Corton (Tollot-Beaut) 1981
(Tollot-Beaut & Fils, Chorey-les-Beaune)
Frankrike, Bourgogne, Côte de Beaune, Corton Grand Cru (AOC)
rött


Provat:
1984 - april / 12.4 p



Corton (Tollot-Beaut) 1990
(Tollot-Beaut & Fils, Chorey-les-Beaune)
Frankrike, Bourgogne, Côte de Beaune, Corton Grand Cru (AOC)
rött


Provat:
2004 - november / 15.1 p

Utseende: Relativt ljust varmrött med tegeltonad kant. Tungt. [1.5]
Doft: Stor, stram, köttig doft med varm, elegant frukt av hallon, katrinplommon, svarta vinbärsblad, en aning smultron samt en lite bitter cacaotonad jordighet. Underbar smörighet tillsammans med en dov värme i frukten och en nästan erotisk köttighet. [4.6]
Smak: Medelfyllig, stramt elegant smak med varm, mogen, nästan "fet" frukt och avrundade syror. Lång, saftigt elegant eftersmak med sakta avklingande tannin och en acetonliknande oxiderad ton som hänger kvar länge. [6.5]
Genomgående kvalitet: En ljuvlig, mogen Bourgogne. [2.5]
Totalt: 15.1 poäng



Corton-Charlemagne (Terres Vineuses) 1978
(Société Civile du Domaine des Terres Vineuses, Corgolin)
Frankrike, Bourgogne, Côte de Beaune, Corton-Charlemagne Grand Cru (AOC)
vitt, torrt


Provat:
1983 - mars / 15.3 p



Corton-Charlemagne (Bouchard) 1982
(Bouchard Père & Fils, Beaune)
Frankrike, Bourgogne, Côte de Beaune, Corton-Charlemagne Grand Cru (AOC)
vitt, torrt


Provat:
1986 - januari / 14.7 p



Corton-Charlemagne (Rapet) 1997
(Domaine Rapet Pére & Fils, Pernand-Vergelesses)
Frankrike, Bourgogne, Côte de Beaune, Corton-Charlemagne Grand Cru (AOC)
vitt, torrt


Provat:
2005 - maj / 13.9 p

Utseende: Djupt gyllene halmgult. Tungt. [1.5]
Doft: Stor doft med mogen, aromatisk frukt och en frisk, ren mineralton inbäddad i en fet fatton med inslag av varmt smör och petroleum. [4.3]
Smak: Fyllig, torr smak med strama fruktsyror och ren mineralton. Gröna äpplen, halvmogna krusbär och ek. Lång, frisk eftersmak. [5.7]
Genomgående kvalitet: Välbalanserad i både doft och smak, men smaken känns ännu något sluten och outvecklad. [2.4]
Totalt: 13.9 poäng



Corton-Charlemagne (Rapet) 2018
(Domaine Rapet Pére & Fils, Pernand-Vergelesses)
Frankrike, Bourgogne, Côte de Beaune, Corton-Charlemagne Grand Cru (AOC)
vitt, torrt


Provat:
2021 - augusti / 15.9 p

Utseende: Ljust gråaktigt solgult. Ganska tungt. [1.3]
Doft: Med glaset på bordet och näsan c:a 30 cm ifrån: Stor, lätt sötaktig doft av friska gula äpplen. När jag för glaset närmare näsan tillkommer ett intryck av linolja/oljefärg, samt bivax, gula plommon, mogna krusbär, hembakad (lite smörig) sockerkaka, vanillin, grön sötmandel och mjuka, men friska, aromatiska peroleumtoner. Massor av gula äpplen, färsk aprikos, våt kalksten och kaprifol. I ett nytt glas efter c:a 45 minuter har smörigheten blivit ännu mera utpräglad och mogna päron har tillkommit i doften. [4.9]
Smak: Ganska fyllig, torr, aromatiskt fruktig, ungdomligt syrlig smak med runda feta toner. Kryddiga toner av moga gula äpplen, övermogna citroner (när de blivit orange och faller ned från trädet), gröna krusbär, persika, persikokärnor, våt kalksten, petroleum, vanillin, vitklövernektar och stram tannin. Mycket lång eftersmak som tonar ut i aromatiskt syrliga frukttoner, friska syror, krita och stram tannin, för att efter flera minuter avsluta i gröna äpplen, mogna krusbär, mineral och torr tannin. Nytt glas efter c:a 45 minuter bjuder på stora smöriga toner, rika nyanser av gröna och gula frukter samt en fin ton av hasselnötter. Aromatiska petrolumtoner och våt kalksten bär tilsammans med markerade syror och tannin upp smaken. [7.0]
Genomgående kvalitet: Ungdomligt frisk och ganska stram i både doft och smak, samtidigt som den är aromotisk och har en intensitet i frukten. Allt underbyggt av friska, unga syror, mineral och en uttalad tannin. Behöver mogna länge för att nå toppen, men kommer ej att bli extremt långlivat. [2.7]
Totalt: 15.9 poäng
Drick: 2028 - 2040 (17.5 p)



Aloxe-Corton 1er Cru "les Grandes Lollières" (Maillard) 2001
(Domaine Maillard Père & Fils, Chorey-les-Beaune)
Frankrike, Bourgogne, Côte de Beaune, Aloxe-Corton 1er Cru (AOC)
rött


Provat:
2004 - november / 13.8 p

Utseende: Relativt ljust körsbärsrött med varmröd kant. Medeltungt. [1.1]
Doft: Relativt stor "köttig" bourgognedoft med varm, elegant frukt av blåbär/smultron/katrinplommon/hallon och en lätt ton av solvarmt smör samt en liten antydan till trätjära/rökighet. [4.7]
Smak: Medelfyllig, lite stram smak med samma "köttiga" fruktighet som finns i doften och en mer utpräglad ton av lövträdskol. Medellång eftersmak som slutar i torr tannin och en saftig fruktighet som ligger kvar länge, långt bak på tungan. [6.0]
Genomgående kvalitet: Tydlig Bourgogne-karaktär, men lite i lättaste laget. Behövde en dryg halvtimma efter öppnandet för att släppa loss doft och smak riktigt och höll sedan tills flaskan varit öppnad i 3 timmar, utan att tappa nämnvärt. Dock ej ett vin för längre lagring. [2.0]
Totalt: 13.8 poäng


till STARTSIDAN