FRANKRIKE: Rhône, Côte-Rôtie



Chateau d'Ampuis (Guigal) 2000
(E. Guigal, Ampuis)
Frankrike, Rhône, Côte-Rôtie (AOC)
rött


Provat:
2005 - februari / 16.8 p

Utseende: Djupt purpurrött med nästan svart kärna. Mycket tungt. [1.5]
Doft: Stor, varmt fruktig, rökig doft av svartavinbär, blåbär och pepparkakor. Elegant, generös med rik sötaktig frukt och en frisk "grön" örtighet. Efter ytterligare luftning kommer en härligt rund frukt med en stram vaniljton. [5.2]
Smak: Mycket fyllig, stram, köttig smak av omogna blåbär, torra svartavinbär/svartavinbärsblad, fläder, tobak, jordighet m.m., m.m... [7.4]
Genomgående kvalitet: Kraftfullt, stramt, generöst, fruktigt och elegant med en ljuvlig fatton. Behöver ytterligare minst 5 år för att nå toppen. [2.7]
Totalt: 16.8 poäng



Les Jumelles (Jaboulet) 2016
(Paul Jaboulet, Tain l'Hermitage)
Frankrike, Rhône, Côte-Rôtie (AOC)
rött
Syrah 100 %
13 % alkohol


Provat:
2021 - juni / 15.9 p



La Landonne (Guigal) 1992
(E. Guigal, Ampuis)
Frankrike, Rhône, Côte-Rôtie (AOC)
rött


Provat:
1998 - februari / 17.1 p



La Landonne (Guigal) 2016
(E. Guigal, Château d'Ampuis)
Frankrike, Rhône, Côte-Rôtie (AOC)
rött


Provat:
2021 - augusti / 17.5 p

Utseende: Utseende: Mycket mörkt med svartröd kärna och smal, djupt körsbärsröd kant. Tungt. [1.7]
Doft: [nyöppnad] Stor, dovt saftig, mörkfruktig doft. Mörk piptobak, katrinplommon, svartavinbär, järn, lingon, svettig häst, en aning stallgödsel, våt lövskogsmylla, Perigordtryffel, svedd ekved och torr tannin. Mäktig, rund och kraftfull ung doft, som nu efter 5 år, precis har börjat få en liten avrundning av en sakta begynnande mognad. [1 tim.] Gräddigt animaliska toner, med inslag nymalen råbiff, strama, rökiga toner av svedd ekved, tydliga vanillintoner. Allt 'insvept' i dova, mörka toner av katrinplommon, odon, ofrostade slånbär, svartavinbär, massor av cederträ, cigarrtobak, fläderbär och fler mörka frukter än jag kan identifiera. [1 tim. 45 min.] Med alla övriga nyanser bibehållna, så börjar nu även toner av cacomassa och torkad lakritsrot att tillkomma. [5.0]
Smak: [15 miuter] Stor, mycket fyllig, ungdomligt tanninstram smak med en överväldigande, mjukt saftig, rik, rund frukt och stora toner av ceder, fin cigarrtobak, mörka frukter och bär (katrinplommon, odon/blåbär, björnbär, slånbär innan frosten, blåhallon), råbiff på nötinnanlår, cederträ (gammaldags nyvässad blyertspenna), Mycket lång eftersmak som långsamt klingar av i mörkt dova koncentrerade frukter, friska fruktsyror (som nästan är dolda under den mäktiga frukten), samt en markerad tanninstramhet. [1 tim. 10 min.] De dova frukttonerna har blivit gräddigare, mjukare och ännu mer generösa. Nyanserna av ceder och Perigordtryffel har vuxit. En kraft som "slår ihjäl" smaken av en valig oxfilé eller biff. Här behövs en kraftig vilträtt med mustiga svampar, provencalska örtkryddor och aromatiska pepparsorter, som röd kampotpeppar, voatsiperifery och andalimanpeppar. En lång, mäktigt mörkfruktig eftermak som tonar ut i fin cigarrtobak, ceder, dovt syrliga mörka frukter, friska, men lite dova, fruktsyror och stram tannin. En smak att tugga på. [1 tim. 50 min.] Smaken fortsätter att växa och blir ännu tätare och nyansrikare. [7.9]
Genomgående kvalitet: Mäktigt, nästan överväldigande, stort, rikt mörkt mjukfruktigt, med inslag av svettig häst, Perigord-tryffel, cigarrtobak, cederträ, vanillin och köttiga toner av nymalet nötinananlår. Både doft och smak bärs upp, och får en ryggrad, av stram tannin och unga friska syror. En djup och rik harmoni, med en rikedom som gör vinet perfekt till en hemlagad björnpaté med älglever, som kryddats väl med strimlor av kraftigt smakande svamp (t.ex. rodnande flugsvamp), färska provensalska örter, aromatiska pepparsorter (som t.ex. röd kampotpeppar, andalimanpeppar och voitsipfery samt en liten aning pors (för en fin besk brytning). Detta vin är dock ännu alldelse för ungt, för att verkligen komma till sin rätt. Lägg det i en bra källare, det är väl värt att vänta på. [2.9]
Totalt: 17.5 poäng
Drick: 2030 - 2045+ (19.5+ p)



La Mouline (Guigal) 1993
(E. Guigal, Ampuis)
Frankrike, Rhône, Côte-Rôtie (AOC)
rött


Provat:
1998 - februari / 15.5 p



"La Mordorée" (Chapoutier) Cuvée LXXVII
(M. Chapoutier, Tain l'Hermitage)
Frankrike, Rhône, Côte-Rôtie (AOC)
rött


Provat:
1985 - januari / 17.0 p



Seigneur de Maugiron (Delas) 2004
(Delas Frères, Tournon-sur-Rhône)
Frankrike, Rhône, Côte-Rôtie (AOC)
rött


Provat:
2007 - november / 15.9 p

Utseende: Djupt rött med purpurkant. Tungt. [1.4]
Doft: Stor, vaniljdominerad, stram doft med massor av ladugård och mörka bär. Körsbär, björnbär, jordgubbar, vanilj, trätjära, cigarrlåda, jordighet med inslag av gödselstack och en dovt syrlig ton av odon. [4.8]
Smak: Fyllig, stram smak med en djup, rundad, saftigt frisk frukt och massor av ekfat. Katrinplommon, blåbär, mörka körsbär, vanilj, stram tannin, mjuk jordighet, tryffel, trätjära, cigarrtobak, ceder och odon. Mycket lång, saftigt fruktig eftersmak med en nästan "fet" stramhet som dröjer kvar länge på tungan tillsammans med en syrlig blåbärston. [7.3]
Genomgående kvalitet: Gott, saftigt och insmickrande, men med lite för mycket ekfat som nästan dränker druvans doft och smak. I en blindprovning skulle jag nog gissat på en Rioja Grand Reserva av bra årgång, snarare än Côte-Rôtie. Även om några års lagring får tanninet att mjukna, så blir det här vinet knappast bättre av det, eftersom allt tanninet behövs för att balansera upp den lite för överdrivna ekvaniljen. [2.4]
Totalt: 15.9 poäng
Drick: nu - 2008 (15.9 p)



La Turque (Guigal) 2002
(E. Guigal, Ampuis)
Frankrike, Rhône, Côte-Rôtie (AOC)
rött


Provat:
2007 - november / 16.7 p

Utseende: Mörkt rött med svartröd kärna och körsbärsröd kant. [1.7]
Doft: Stor, kraftullt mjuk doft med fylliga, runda toner av grädde och rått nötkött, samt dova (nästan kokta) frukttoner av katrinplommon, hallon, blåbär, ceder, lakrits, trätjära och grönmynta. [4.8]
Smak: Stramt rundad, syrlig mjuk frukt med en kraftfull reslighet. Grädde, tryffel, katrinplommon, blåbär, lingon, ceder, råbiff m.m., m.m. som bärs upp av en rund, rik jordighet och en fin ryggrad av tannin. Lång, saftigt fruktig eftersmak som till slut klingar av i lingon och grönmynta. [7.5]
Genomgående kvalitet: Det här vinet kan väl närmast samanfattas som... syrligt frisk frukt, mjuk rundad "köttig" gräddighet och och en härligt örtig jordighet förpackade i en stramt reslig elegans. Ett vin att "tugga på". Låt det gärna ligga i källaren ett halvdussin år till, eller kanske längre... [2.7]
Totalt: 16.7 poäng
Drick: nu - 2015 (minst 17.8 p)



Côte-Rôtie, Côtes Brune et Blonde (Guigal) 1982
(E. Guigal, Ampuis)
Frankrike, Rhône, Côte-Rôtie (AOC)
rött


Provat:
1987 - maj / 14.9 p
1988 - september / 15.4 p
1988 - oktober / 15.6 p
1989 - oktober / 15.5 p



Côte-Rôtie, Côtes Brune et Blonde (Vidal-Fleury) 1994
(J. Vidal-Fleury, Ampuis)
Frankrike, Rhône, Côte-Rôtie (AOC)
rött


Provat:
1998 - februari / 14.6 p



Côte-Rôtie (Chapoutier) 1978
(M. Chapoutier, Tain l'Hermitage)
Frankrike, Rhône, Côte-Rôtie (AOC)
rött


Provat:
1984 - februari / 12.3 p



Côte-Rôtie (Chapoutier) 1979
(M. Chapoutier, Tain l'Hermitage)
Frankrike, Rhône, Côte-Rôtie (AOC)
rött


Provat:
1985 - mars / 14.9 p



Côte-Rôtie (Chapoutier) 1982
(M. Chapoutier, Tain l'Hermitage)
Frankrike, Rhône, Côte-Rôtie (AOC)
rött


Provat:
1985 - maj / 14.0 p


till STARTSIDAN