FRANKRIKE: Rhône, Saint-Joseph (AOC)



La Batie (Pédauque) 1987
(Caves de la Reine Pédauque, Aloxe-Corton)
Frankrike, Rhône, Saint-Joseph (AOC)
rött


Provat:
1989 - juni / 12.7 p



Clos de Cuminaille (Gaillard) 2005
(E.A.R.L. Pierre Gaillard, Malleval)
Frankrike, Rhône, Saint-Joseph (AOC)
rött


Provat:
2007 - november / 15.4 p

Utseende: Mörkt rött med svartröd kärna och körsbärsröd kant. Tungt. [1.5]
Doft: Ganska stor, ung, fruktig doft. Björnbär, mörka plommon, trätjära, färsk dragon, cigarrtobak och en dov jordighet. [4.4]
Smak: Fyllig, stram smak med ungdomligt saftig frukt och en frisk jordighet. Katrinplommon, björnbär, slånbär, rejält stram tannin, ekfatsvanilj, färsk dragon, en elegant mineralisk jordighet och et fint inslag av tjära/svedd ved. Mycket lång eftersmak som sakta klingar av i slånbär, björnbär, tannin och en nästan mineraltonad jordighet. [7.0]
Genomgående kvalitet: Ett FYND för endast 235 kronor! Kommer dessutom att vinna mycket på ytterligare c:a 5 år i en bra källare, även om jag själv uppskattar att dricka den här typen av vin alldeles för ungt. [2.5]
Totalt: 15.4 poäng
Drick: 2010 - 2015 (17.2 p)



Les Oliviers Blanc (Ferraton) 2016
(Ferraton Père & Fils, Tain)
Frankrike, Rhône, Saint-Joseph (AOC)
vitt, torrt
Marsanne 50%, Roussanne 50% (20 år gamla vinstockar)


Provat:
2021 - juli / 16.4 p

Utseende: Medeldjupt gyllene solgult. Tungt. [1.5]
Doft: Stor fruktig doft med inslag av ängsblommor, aprikoser, söta gula plommon, feta (nästan gräddiga) mineraltoner, apelsinblomshonung och rostat bröd. Andra glaset (efter c:a 50 minuter) bjuder på en djup aromatisk och mera harmonisk frukt. Fortfarande massor av gula frukter, blomsteräng, citrus, feta nästan smöriga mineraltoner och en stram, nästan lite rökig ekton. Tredje glaset (efter drygt 2 timmar) har en tydlig ton av marsipan i doften. När temperaturen stigit några grader i glast, börjar även en lite störande ton av svavel att sticka ut. [5.0]
Smak: Fyllig, stram smak med kraftfull gul frukt, markerad syra och kraftfull fet mineralton. Gula plommon, vitavinbär, aprikoser, aprikoskärnor, finrivet citronskal och rågummi. Mycket lång eftersmak som tonar ut i gula frukter, citrus, ängsblommor och nästan beska mineraltoner. Nytt glas efter 50 minuter: Stor, rund, mjukt fyllig smak med massor av gula frukter, citronskal, fläderblom, rågummi, smörigt fet mineralton och stram fatton med tydlig tannin. En smak som man nästan kan tugga på. Eftersmaken har nu även fått ett inslag av mörk choklad. Tredje glaset (efter drygt 2 timmar) bjuder på en trevlig ton av chokladdoppad marsipangris. [7.3]
Genomgående kvalitet: Kraftfullt, rikt, gulfruktigt, blommigt och intensivt i både doft och smak. Ger ett 'mäktigt' intryck med en rustik elegans. Ett av de få torra vita viner som jag med stor njutning kan dricka till grönmögelostar. Vinner på ytterligare ett par år i en bra källare, men jag tror inte på någon längre lagring. [2.6]
Totalt: 16.4 poäng
Drick: nu - 2026 (17.0 p)



Vignes de l'Hospice (Guigal) 2001
(E. Guigal, Chateau d'Ampuis)
Frankrike, Rhône, Saint-Joseph (AOC)
rött


Provat:
2004 - december / 16.4 p
2005 - februari / 15.9 p

Utseende: Nästan svartrött med smal purpurröd kant. Mycket tungt. [1.5]
Doft: Stor, koncentrerad, intensivt fruktig doft som nästan "exploderar" i näsan. Hallon, svartavinbär, cederträ, fläderblom, en lätt rökighet, gula plommon, lite pommerans/apelsinskal, en aning kardemumma och en tydlig ton av tryffel. [4.9]
Smak: Mäktig, koncentrerad, stram, varmt generös, intensivt fruktig smak. Djup, koncentrerad frukt balanserad av strama tanniner och en kraftfull jordighet. Svartavinbär, omogna blåbär, björnbär, grönt te, cigarrtobak, tryffel, en Bourgogne-liknande nyans av rått nötkött och katrinplommon. [7.4]
Genomgående kvalitet: Mäktigt, intensivt och koncentrerat i både doft och smak. Definitivt bättre än många Bordeaux- och Bourgogneviner i samma prisklass (495 kr). Fortfarande fullt vitalt 5 timmar efter att jag öppnade flaskan! [2.6]
Totalt: 16.4 poäng



Saint-Joseph (Cave Cooperative, Saint Désirat) 1983
(Caves Cooperative, Saint-Désirat)
Frankrike, Rhône, Saint-Joseph (AOC)
rött


Provat:
1985 - november / 12.6 p



Saint-Joseph (Coursodon) 2002
(Pierre Coursodon E.A.R.L., Mauves)
Frankrike, Rhône, Saint-Joseph (AOC)
rött


Provat:
2004 - december / 14.7 p

Utseende: Mycket djupt svartaktigt purpurrött med purpurkant. Tungt. [1.3]
Doft: Stor, stram doft med varm, mjuk frukt. Cederträ, cigarrtobak, svartavinbärsblad, katrinplommon, blåbär och regnvåt lövskog. [4.5]
Smak: Fyllig, stram smak med ung, syrligt saftig frukt och markerad jordighet. Svartavinbärsblad, blåbär, tryffel, cigarrtobak, hallon och torr tannin. Lång eftersmak med frukt och jordighet, samt tannin som sitter kvar länge på tungan. [6.6]
Genomgående kvalitet: Kraftfullt, stramt, fruktigt med en härlig tryffelton och en robust elegans. Kan lagras något år, men är väldigt gott redan nu. [2.3]
Totalt: 14.7 poäng



Saint-Joseph (Pédauque) 1980
(Caves de la Reine Pédauque, Aloxe-Corton)
Frankrike, Rhône, Saint-Joseph (AOC)
rött


Provat:
1985 - mars / 13.8 p


till STARTSIDAN