ITALIEN: Veneto, Amarone della Valpolicella



Allegrini, Amarone Classico Vigna La Torre 1978
(Azienda Agricola Allegrini, Fumane di Valpolicella)
Italien, Veneto, Recioto della Valpolicella Classico (DOC)
rött


Provat:
1988 - maj / 17.7 p



Allegrini, Amarone Classico 1978
(Azienda Agricola Allegrini, Fumane di Valpolicella)
Italien, Veneto, Recioto della Valpolicella Classico (DOC)
rött


Provat:
1984 - augusti / 12.8 p
1987 - augusti / 13.1 p
1988 - juni / 15.2 p



Allegrini, Amarone Classico 1993
(Azienda Agricola Allegrini, Fumane di Valpolicella)
Italien, Veneto, Amarone della Valpolicella Classico (DOC)
rött


Provat:
2000 - december / 14.4 p



Allegrini, Amarone della Valpolicella Classico 1997
(Allegrini, Fumane di Valpolicella)
Italien, Veneto, Amarone della Valpolicella (DOC)
rött


Provat:
2006 - november / 17.1 p

Utseende: Svart med purpurröd kant. Mycket tungt. [1.8]
Doft: Stor, mörkfruktig, stalltonad doft av blåbär, katrinplommon, svart te, cederträ, choklad och en elegant kryddig jordighet. [4.8]
Smak: Fyllig, mycket fruktig, sötaktigt chokladtonad smak av djupa, strama, dovt gräddigt jordiga saftiga bäraromer. Intensivt, koncentrerat och chokladigt. Ljuvlig smak. [7.7]
Genomgående kvalitet: Underbart, intensivt, koncentrerat, mörkfruktigt och chokladigt i både doft och smak. En upplevelse som är mycket mera än bara ett vin. [2.8]
Totalt: 17.1 poäng



Bolla, Amarone 1980
(Cantine del Nonno, Pedemonte / Fratelli Bolla, Verona)
Italien, Veneto, Recioto della Valpolicella (DOC)
rött


Provat:
1986 - juni / 13.5 p



Campagnola, Amarone Classico 1993
(Guiseppe Campagnola, _____)
Italien, Veneto, Amarone della Valpolicella (DOC)
rött


Provat:
1998 - mars / 9.0 p



Carcereri de Prati, Amarone 1970
(Carcereri de Prati, Colognola ai Colli)
Italien, Veneto, Recioto della Valpolicella (DOC)
rött


Provat:
1985 - augusti / 14.6 p



Dal forno Romano, Amarone 1990
(Dal forno Romano, Cellore d'Illasi)
Italien, Veneto, Amarone della Valpolicella (DOC)
rött


Provat:
1998 - juni / 17.3 p



Dal forno Romano, Amarone 1998
(Dal forno Romano, Cellore d'Illasi)
Italien, Veneto, Amarone della Valpolicella (DOC)
rött


Provat:
2004 - december / 17.8 p

Utseende: Kolsvart(!), med 2 mm bred purpurröd kant när man lutar glaset i 45o vinkel. Extremt tungt för att vara ett rött vin. [1.9]
Doft: Stor, elegant men änndå "massiv" doft av mörka bär och frukter, stram ekton, hästgödsel och rökighet. Hallon, blåbär, grädde, cigarrlåda (cederträ och tobak), katrinplommon, svaravinbär, vanilj, timjan/rosmarin, filmjölk och bittermandel m.m., m.m. m.m.... [5.0]
Smak: Enormt koncentrerad, väldigt stram smak med massiv frukt, en nästan oljig lenhet och en aning restsötma (trots 17.5% naturlig alkohol). Hallon, blåbär, svartavinbär, tannin (nästan så att man får träflisor i tungan), tryffel, katrinplommon, mörka russin, rått älgkött, cacao, västafrikanskt kokt grönt te, lite trätjära och en antydan till vanilj. [8.0]
Genomgående kvalitet: Ett av de absolut kraftigaste rödviner jag provat. Ännu väldigt ungt och slutet men ändå med en imponerande nyansrikedom i både doft och smak. Det här vinet bör drickas om 15 - 45 år. [2.9]
Totalt: 17.8 poäng
Drick: 2020 - 2050 (en möjlig 20-poängare)



Dal forno Romano, Amarone 2000
(Dal forno Romano, Cellore d'Illasi)
Italien, Veneto, Amarone della Valpolicella (DOC)
rött


Provat:
2006 - juli / 18.5 p

Utseende: Svart med en smal, en aning rosttonad, röd kant. Mycket tungt. [1.8]
Doft: Kompakt, nästan massivt fruktig doft av syltade mörka bär. Gräddkokta katrinplommon, mörka körsbär, blåbär, vanilj, ek, utblommade rosor m.m., m.m. [5.4]
Smak: Totalt kompakt smak med en djup intensitet av mörka frukter och tjärat hamprep. Enormt fruktig smak. Mörka körsbär, björnbär, rosor, vanilj, svartavinbär, cigarrtobak, cacao och mörka plommon. Enormt lång eftersmak. [8.5]
Genomgående kvalitet: En hel måltid i sig! Ett vin att "tugga" på. [2.8]
Totalt: 18.5 poäng
Drick: 2020 - 2050 (en möjlig 20-poängare)



Ca' Montini, Amarone Classico 1991
(E.I. S.r.l., Calmasino)
Italien, Veneto, Amarone Classico della Valpolicella (DOC)
rött


Provat:
1996 - december / 13.2 p



Ca' Montini, Amarone 2002
(Ca' Montini, Marano)
Italien, Veneto, Amarone Classico della Valpolicella (DOC)
rött


Provat:
2006 - juli / 11.5 p

Utseende: Djupt purpurrött med ourpurkant. Tungt. [1.3]
Doft: Mjuk, fyllig doft med en gräddig källarton och rundad, litekolatonad frukt av blåbär, en lätt stran honungston,milda gröna örter, the och mörka körsbär som tonar ut i elegant ceder. [4.1]
Smak: Fyllig, varm, fruktig smak med torr tannin och en lite irriterande oxiderad stickighet. Mjuka toner av hallon/smultron, röda körsbär, blåhallon, björnbör, lakritsrot, en aning cacao. Utdragen eftersmak som störs av stickigheten/spritsigheten. [4.7]
Genomgående kvalitet: Trevligt och ganska kraftfullt, men med en störande stickighet (oxidation). Fellagrat i butiken? Massor av gräddig ek. Ett pizzavin? [1.4]
Totalt: 11.5 poäng



Fabiano, Amarone Classico 1980
(Azienda Vinicola F.lli Fabiano S.p.A., Sona)
Italien, Veneto, Recioto della Valpolicella (DOC)
rött


Provat:
1988 - augusti / 8.6 p



Lamberti, Amarone 1977
(Casa Vinicola Lamberti S.p.A., Lazise sul Garda)
Italien, Veneto, Recioto della Valpolicella (DOC)
rött


Provat:
1986 - augusti / 11.4 p



Longo, Recioto della Valpolicella 1978
(Cantine Longo, Buttapietra)
Italien, Veneto, Recioto della Valpolicella (DOC)
rött


Provat:
1986 - juni / 14.1 p



Masi, Serègo Alighieri Vaio Amaron 1990
(Masi Agricola S.p.a., Sant Ambrogio di Valpolicella)
Italien, Veneto, Amarone della Valpolicella (DOC)
rött


Provat:
1998 - juni / 15.1 p



Masi, Serego Alighieri Vaio Amaron 1999
(Masi Agricola S.p.a., Sant Ambrogio di Valpolicella)
Italien, Veneto, Amarone della Valpolicella (DOC)
rött


Provat:
2005 - augusti / 16.2 p

Utseende: Mörkt, svartrött med körsbärsröd kant. Tungt. [1.3]
Doft: Stor, dovt fuktig doft med en sötaktig ton. Rosor, hallon, sötmandel, grädde, en lätt vaniljton, slånbär och en lätt rökighet samt en antydan till lakritsrot. [4.8]
Smak: Fyllig, ganska stram smak med djup och dov, saftig frukt. Lakritsrot, rosor, slånbär, hallon/blåbär, te, katrinplommon och torr tannin. Medellång eftersmak av blåbär, katrinplommon och slånbär som klingar ut i en len gräddighet och torra tanniner. [7.6]
Genomgående kvalitet: Fyllig och stram med mycket sträv tannin. Ännu ganska otillgängligt men har stor potential att utvecklas om det får ligga i några år. [2.5]
Totalt: 16.2 poäng



Masi, Costasera Amarone Classico 2001
(Masi Agricola S.p.a., Sant Ambrogio di Valpolicella)
Italien, Veneto, Amarone della Valpolicella (DOC)
rött


Provat:
2005 - juli / 15.6 p
2006 - juli / 15.6 p

Utseende: Svartrött med körsbärsröd kant. Mycket tungt. [1.6]
Doft: Stor, lite sötaktig doft av kokta mörka bär med ett lätt rostat inslag. Björnbär, blåbär, en gräddig "slöja", kryddiga nyanser av kanel och kryddpeppar, svartavinbärsblad, ett lätt honungsinslag, te, mörka plommon och läder. [4.7]
Smak: Mycket fyllig smak med stram tannin och dovt saftig frukt av osötad björnbärssaft, halvmogna blåbär, katrinplommon och grönt te med en fin jordighet i botten samt ett inslag som går mot trätjära. Ett vin att "tugga på". Lång eftersmak som klingar ut i en hallonliknande frukt och torr tannin. [6.8]
Genomgående kvalitet: Mycket fyllig och generöst, men ändå välbalanserat med en fin ryggrad av tannin och jordighet. Njutbart redan nu, men vinner på ytterligare några år i en bra källare. [2.5]
Totalt: 15.6 poäng



Capitel de' Roari, Amarone Classico 1993
(Azienda Vinicola Luigi Righetti, Valgatara)
Italien, Veneto, Amarone della Valpolicella (DOC)
rött


Provat:
2000 - december / 14.7 p



Capitel de' Roari, Amarone Classico 2002
(Luigi Righetti, Marano)
Italien, Veneto, Amarone della Valpolicella Classico (DOC)
rött


Provat:
2006 - juli / 12.0 p

Utseende: Medium purpurrött med blåröd kant. Tungt. [1.3]
Doft: Drygt medelfyllig, lite dammigt vaniljtonad doft med inslag av gräddkokta katrinplommon och blyertspennor. Stum, lite "dammig" frukt som har nyanser av blåhallon, te och nyslaget gräs. Relativt trist i doften även om det finns en fruktig substans i botten. [3.5]
Smak: Drygt medelfyllig, liter dammigt källaraktig gräddton med inslag av ceder, te, torra röda vinbär och torkasde blåbär, samt an antydan till lakrits/trätjära. Medellång eftersmak med en torrt syrlig frukt som inte helt saknar elegans. [5.2]
Genomgående kvalitet: "Torrt och dammigt" men med en substans av frukt i botten... För mycket fat för frukten detta år? [2.0]
Totalt: 12.0 poäng



Domìni Veneti, Amarone 2000
(S.C.A.R.L. Cantina Sociale Valpolicella, Negrar)
Italien, Veneto, Amarone della Valpolicella (DOC)
rött


Provat:
2005 - juli / 15.8 p

Utseende: Svart med körsbärsröd kant. Mycket tungt. [1.6]
Doft: Stor, "fet" doft av grädde, nötter och mjuk dov frukt. Victoriaplommon, grädde, hasselnötter, vissnande rosor, en aning honung, nygräddade nötkakor, mörka körsbär, ceder, kamomill, honungsmelon och blåbär m.m., m.m. [5.4]
Smak: Mycket fyllig, mjukt gräddig smak med utpräglad karraktär av nötter och honung utan allt för stor sötma. Mjuk, rund och dov frukt av svartavinbärsblad, blåbär, papaya, odon, mogna röda äpplen, te och libbsticka. Lång och lent gräddig eftersmak som klingar av i en syrlig ton av blåbär och sötmandel. [6.7]
Genomgående kvalitet: Ett vin med verklig personlighet. Antagligen den "nötigaste" och gräddigaste amarone jag provat någon gång. Mycket njutbart, men inget som jag skulle lägga i källaren. Enormt insmickrande men brister i elegans och ryggrad och efterlämnar ett lite klumpigt helhetsintryck av osötad mandelmassa utrörd i grädde. Efter några timmar sluftning är vinet totalt platt och jolmigt. [2.1]
Totalt: 15.8 poäng



Tedeschi, Amarone 1979
(Azienda Agricola Fratelli Tedeschi, Pedemonte di Valpolicella)
Italien, Veneto, Recioto della Valpolicella (DOC)
rött


Provat:
1985 - juni / 14.3 p



Tommasi, Amarone 2000
(Tommasi Viticoltori, Pedemonte)
Italien, Veneto, Amarone della Valpolicella (DOC)
rött, halvtorrt


Provat:
2005 - augusti / 15.1 p
2006 - juli / 15.2 p

Utseende: Djupt rött med svartröd kärna och varmröd kant. Mycket tungt. [1.6]
Doft: Ganska stor doft med saftig, men samtidigt djup, frukt med lätt rostad ton. Torkad frukt, katrinplommon, russin, trätjära, lakritsrot, svartavinbärsblad och torkade blåbär. [4.4]
Smak: Mycket fyllig, halvtorr smak av russin, rårörsocker, trätjära, björnbär och hallon. Mycket koncentrerad smak med massor av frukt. [6.8]
Genomgående kvalitet: För mycket sötma för att vara ett vin till kötträtter, men mycket gott till permasanost och grönmögelostar. [2.4]
Totalt: 15.2 poäng



Tommasi, Amarone Classico 2001
(Tommasi-Viticoltori, Pedemonte, Verona)
Italien, Veneto, Amarone della Valpolicella (DOC)
rött


Provat:
2006 - juli / 14.6 p

Utseende: Ganska djupt varmrött. Tungt. [1.4]
Doft: Stor, varm, sötaktig doft med saftig frukt av björnbär, svartavinbärsblad, lakritsrot, cacaomassa, kärv ekton och en aning trätjära. [4.2]
Smak: Fyllig, stram smak med stor varm och djup frukt av katrinplommon, björnbär, cigarrask, trätjära, en aning vanilj, cacao och mycket annat. Lång eftersmak som slutar i dova fruktnyanser och tannin. [6.7]
Genomgående kvalitet: Härlig frukt kombinerad med en stram ryggrad och en lätt restsötma gör detta till ett vin som kan njutas både till lite kryddigare grillrätter och till ost. Men kanske gör det sig allra bäst som det är, utan någon mat till. [2.3]
Totalt: 14.6 poäng



Zenato, Amarone Classico 2000
(Zenato, S. Benedetto)
Italien, Veneto, Amarone della Valpolicella (DOC)
rött, halvtorrt


Provat:
2005 - maj / 14.9 p

Utseende: Svartrött med varmt körsbärsröd kant. Mycket tungt. [1.7]
Doft: Stor, "varm", sötaktig doft med dov, lätt rökig, frukt och inslag av grädde och cacao. Katrinplommon, mörka körsbär, jordgubbar, knäckebröd, och mogna blåbär/björnbär m.m. [4.7]
Smak: Mycket fyllig, lite sötaktig smak med torr tannin och mäktig men lite dov frukt av kokta mörka bär, grädde, cacao, björnbär, utblommade rosor, nyrostat kenya-kaffe, bivax och en mjukt rundad jordighet. Mycket lång eftersmak som klingar ut i cacao, syrliga blåbär, katrinplommon och stram tannin (som nästan helt har maskerats av frukten tidigare). Den allt för markanta restsötman drar dock ned smaken avsevärt. [6.1]
Genomgående kvalitet: Massivt och koncentrerat, men den allt för stora restsötman får smaken att kännas något obalanserad. Snudd på "buteljerad sylt". Ett vin till gorgonzolan och till taleggion som är så mogen att den vill "krypa bort" av egen kraft. Skulle vinna på att få mogna 5 - 10 år till i en bra källare, men inget att satsa på för riktigt lång lagring då varken fruktsyror eller tannin räcker till för det. [2.4]
Totalt: 14.9 poäng



Zenegaglia, Amarone 1983
(Cantine Fratelli Zenegaglia S.D.C., Pozzolengo)
Italien, Veneto, Recioto della Valpolicella (DOC)
rött


Provat:
1986 - juni / 12.7 p


till STARTSIDAN