ITALIEN: Veneto, Valpolicellla Superiore



i Castei, Valpolicella Classico Superiore Ripasso 2003
(Michele Castellani, Marano di Valpolicella)
Italien, Veneto, Valpolicella Classico Superiore Ripasso (DOC)
rött


Provat:
2006 - juli / 12.1 p

Utseende: Djupt purpurrött med svartröd kärna. Tungt. [1.5]
Doft: Ungdomligt fruktig, lite sötaktig doft av björnbär, te, trätjära, svartavinbärsblad, mjölkchoklad, cigarrtobak och en aning viol. [4.0]
Smak: Drygt medelfyllig smak med saftig ung frukt och mycket stram tannin. Blåbär, svartavinbärsblad, starkt svart te, viol och en aning lakritsrot. Utdragen, ganska saftig eftersmak med en stram ryggrad av tannin. [4.9]
Genomgående kvalitet: Ungdomligt saftigt med en rejäl ryggrad av tannin, men saknar riktig "substans" och ger ett ihåligt intryck i eftersmaken. [1.7]
Totalt: 12.1 poäng



Valpolicella Superiore (Dal forno Romano) 1992
(Dal forno Romano, Cellore d'Illasi)
Italien, Veneto, Valpolicella Superiore (DOC)
rött


Provat:
1998 - juni / 15.3 p



Valpolicella Superiore (Dal forno Romano) 1999
(Dal forno Romano, Cellore d'Illasi)
Italien, Veneto, Valpolicella Superiore (DOC)
rött


Provat:
2004 - november / 17.2 p

Utseende: Svartrött med purpurröd kant. Tungt. [1.5]
Doft: Stor, koncentrerad doft som börjar med cigarrtobak, läder, rökig sälta (som Islay whisky), violer, vissnande rosor, svarta vinbärsblad och godis av "fruktskum-typ". [5.2]
Smak: Tät, koncentrerad, intensiv smak med massor av stram, men ändå något rundad, tannin. Ung, knuten frukt med violer/blåbär, mörka körsbär och trätjära. Lång, rikt fruktig, stram eftersmak. [7.8]
Genomgående kvalitet: Mäktigt, intensivt, koncentrerat, ungt. Imponerande för att vara en Valpolicella! [2.7]
Totalt: 17.2 poäng
Drick: 2020 - 2050 (en möjlig 20-poängare)



Valpolicella Superiore (Dal forno Romano) 2001
(Dal forno Romano, Cellore d'Illasi)
Italien, Veneto, Valpolicella Superiore (DOC)
rött


Provat:
2006 - juli / 16.5 p

Utseende: Mörkt, svartrött med purpurröd kant. Tungt. [1.7]
Doft: Stor, intensivt koncentrerad, fruktig doft av svartavinbär, blåbär, violer, lakrits, ek och varm grädde. [5.1]
Smak: Mycket kraftfull, intensivt fruktig smak, som balanseras av en nästan massiv trätjära och massor av stram tannin. Lång, dovt saftig eftersmak av blåbär, björnbär, svartavinbärsblad och tjära. [7.1]
Genomgående kvalitet: En ypperlig Valpolicella Superiore, som slår nästan all Amarone i kvalitet. [2.6]
Totalt: 16.5 poäng
Drick: 2018 - 2045 (19.0 p)



Campolieti, Valpolicella Classico Superiore Ripasso 2004
(Luigi Righetti, Marano)
Italien, Veneto, Valpolicella Superiore (DOC)
rött


Provat:
2006 - juli / 13.1 p

Utseende: Medium djupt körsbärsrött. Medium tungt. [1.1]
Doft: Ganska stor doft med mjukt gräddig frukt av björnbär, bittermandel, mörka kösbär, vanilj och torkade hagtornsblad. [4.2]
Smak: Medelfyllig, lite tanninstram smak med saftiga unga fruktsyror och nyanser av syrliga blåbär, ek, trätjära, svartavinbärsblad, en antydan till cacao, katrinplommon och en lätt jordighet. Ganska lång, men lätt eftersmak som tonar ut i syrliga blåbär/katrinplommon och tjärig ekton, för att sluta i en lätt hinna av tannin på tungan. [5.8]
Genomgående kvalitet: Friskt, ganska elegant, med ung saftig frukt en tilltalande stramhet. Njut det gärna till en inte allt för kryddstark pizza. [2.0]
Totalt: 13.1 poäng



Valpolicella Classico Superiore "Ripasso" (Scriani) 2002
(Azienda Agricola Scriani, Fumane di Valpolicella)
Italien, Veneto, Valpolicella Classico Superiore (DOC)
rött


Provat:
2005 - september / 11.3 p

Utseende: Djupt rött med purpurröd kant. Tungt. [1.2]
Doft: Drygt medelstor, lite dov doft av mörka bär och mjuk jordighet. Björnbär, bläbär, en aning viol, svart te samt ett litet inslag av gräddkola/vanilj. Trevlig men utan riktig fräschör. [3.3]
Smak: Medelfyllig, lite dov smak med mjuk varm frukt och lätt jordighet. Blåbär/björnbär, mörka plommon och svart te. Medellång eftersmak som klingar ut i blåbär. [5.0]
Genomgående kvalitet: Ett trevligt "grillvin" för enklare sammanhang. [1.8]
Totalt: 11.3 poäng



Valpolicella Classico Superiore (Zenato) 1994
(Zenato, S. Benedetto)
Italien, Veneto, Valpolicella Classico Superiore (DOC)
rött


Provat:
1998 - april / 11.4 p




Zenato, Valpolicella Superiore Ripasso 2003
(Zenato, S. Benedetto)
Italien, Veneto, Valpolicella Superiore (DOC)
rött


Provat:
2006 - juli / 14.3 p

Utseende: Mörkt, nästan svartrött med djupt violettröd kant. Tungt. [1.4]
Doft: Ganska stor doft med "sammetsmjuk" frukt av mörka bär. Blåbär, ceder, grädde/vanilj, en cabernet-liknande vinbärston och mjuka ekaromer. [4.4]
Smak: Ganska fyllig smak med stramt ungdomlig tannin och ungdomligt saftig frukt av syrliga mörka bär och riktigt mörk choklad. Syrliga blåbär, kokta katrinplommon, cederträ, en aning svartavinbärsblad och lingon. Utdragen eftersmak som tonar ut i syrliga blåbär och tannintorrhet. [6.2]
Genomgående kvalitet: Ett ypperligt vin till pizzan! [2.3]
Totalt: 14.3 poäng


till STARTSIDAN